klik hier om u te abonneren via de RSS-feed

Welkom op mijn site over de levenskunst van leiderschap en ondernemen: coaching van individu, team en organisatie!

 

 

Een succesvolle loopbaan. Talent Management deel 2.

Geplaatst door Kees op 01-01-2011
wat mij in leven en werk bezig houdt > levenskunst

Een succesvolle loopbaan?

1.
In de toekomst zullen succesvolle loopbanen niet alleen door salaris/promotie/status gekenmerkt worden. Dat zijn criteria van de oudere generaties. Succes in de loopbaan krijgt in de toekomst persoonlijk en individueel kleur. Wat is mijn professionele identiteit op dit moment? Past mijn werk daarbij? Heeft dit werk zin?

Denk in dit verband ook aan de opkomst van de ‘creative class’  zoals Richard Florida dat noemt.

2.
‘Job hoppers’ worden de norm. Een loopbaan dient uit breuken en kantelpunten te bestaan. Medewerkers zullen steeds vaker en sneller van klus of werkgever veranderen. Vroeger was het slecht voor je loopbaan als je te vaak wisselde. Dat gaat veranderen. Langer dan twee jaar bij één werkgever, kan een teken van een te afwachtende houding zijn. In een loopbaan kan het ook gebeuren dat periodes van loondienst en zelfstandigheid zich afwisselen

3.
Ook periodes ‘in between jobs’, zoals een wereldreis, een sabbatical of vrijwilligers werk zullen zichtbaar zijn op CV’s. CV-waardigheid is niet meer alleen voorbehouden aan activiteiten van bestuurders maar ook voor wat vroeger als een onderbreking in je loopbaan werd gezien. Bijvoorbeeld omdat werken aan je eigen ontwikkeling als niet relevant voor het werk werd gezien.

4.
In hun loopbaan zullen medewerkers leren en werken permanent combineren. Een baan is interessant als er iets te leren valt. Als je je er in kunt ontwikkelen. Zelfs in een studentenbaan of vakantiewerk zal dat gaan gelden. Er is immers keus genoeg!

5.
Gaan voor een baan met zekerheid? Loyaal zijn aan de doelen van de organisatie? De nieuwe medewerker gaat voor plezier in de prestatie en de mogelijkheden tot groei die zich aandienen. Werkzekerheid in de plaats van baanzekerheid.

Een succesvolle loopbaancoach is hier op voorbereid. Zingeving, job hoppen, werken aan je eigen ontwikkeling, leren en werken combineren en werkzekerheid zijn de criteria van de toekomst. Macht, status, geld, lease auto en pensioen zijn de criteria die minder belangrijk worden.

Laatst vernieuwd: 08-03-2013 om 11:50

Terug