klik hier om u te abonneren via de RSS-feed

 

 

Doelen stellen

Geplaatst door Kees op 20-11-2011
blogs over levenskunst, leiderschap en ondernemen > leiderschap

 

Eliyahu Goldratt schreef in de jaren 80 een roman over een management vraagstuk. Het was crisis in die tijd. Het ging niet goed met veel bedrijven. In onze tijd is het weer crisis. Is het denken van Goldratt nog actueel? Ik vind van wel.


Goldratt stelt vragen die ondernemers (en hun managers) altijd in het vizier zouden moeten hebben: Wat is ons doel? Hoe krijgen we zicht op belemmeringen om dat doel te bereiken? Wat kunnen we doen om dat manco te herstellen, zodat we het doel wel kunnen bereiken?


In de uitwerking van Het Doel kiest hij voor een jaren ’80 invulling. Het antwoord op de vraag naar het doel van ondernemen is immers winst maken, het gaat om de netto winst, de opbrengst uit investeringen en om de cash flow.
Tegenwoordig worden immateriële aspecten van ‘people’ en ‘planet’ terecht ook tot de doelen van de onderneming gerekend. In die zin is Het Doel een gedateerd boek.


Aan de andere kant is het ook waar, dat als een onderneming geen winst meer maakt, het op den duur afgelopen is. Daar hebben we in deze eeuw ervaren.


De hoofdpersoon, Alex Rogo, is directeur van een fabriek die niet goed draait, sluiting dreigt. Hij pakt de uitdaging op en gaat op zoek naar de belemmeringen in het systeem, lost die op, totdat hij tot de ontdekking komt dat de laatste bottleneck zich in de buitenwereld bevindt.


Hij redt de fabriek van de ondergang, omdat hij het interne proces inmiddels van haver tot gort beheerst kan hij zijn klanten een heel onderscheidend en aantrekkelijk aanbod doen.


Daarin is Het Doel uiterst actueel voor ondernemers: als je het interne proces goed beheerst, kun je klanten optimaal van dienst zijn.


Alex Rogo maakt aan het einde van het boek promotie en wil zijn ervaringen in een conceptueel kader gieten, zodat hij de truc nog een keer kan uithalen. Hij vat zijn ‘theory of contstraint’ samen in vijf stappen:
1. identificeer de belemmeringen in het systeem (bottleneck of constraint genaamd)
2. stel vast hoe die belemmering optimaal geëxploiteerd kan worden
3. maak alles ondergeschikt aan de uitvoering van dat besluit
4. hef de belemmering in het systeem op
5. begin overnieuw met stap 1, maar accepteer niet dat er een nieuwe belemmering ontstaat als gevolg van inertie in het systeem

 

 

Ik las "Het Doel" van Eliyahu Goldratt, Houten/Antwerpen 2007


Van harte aanbevolen. Goldratt maakt een financieel-economisch onderwerp toegankelijk en concreet. Iedere ondernemer zou dit boek moeten lezen.

 

Laatst vernieuwd: 16-06-2013 om 09:46

Terug